NADEVAN LÜK

 

POTREBUJEMO:

  • 4 lüke
  • 2 žlici olivnega olja
  • 125 g šampinjonov
  • 75 g bulgurja
  • 1 šopek peteršilja
  • 300 ml vode
  • 1 žlica sultanin
  • 4 rezine manj mastnega sira
  • 2 vejici timijana
  • 1 ščepec soli
  • 1 ščepec črnega popra

 

PRIPRAVA:

Lüke olupimo in očistimo, odrežemo jim vrhove in s čajno žličko izdolbemo vsebino. Sredico drobno nasekljamo. Izdolbene lüke kuhamo 10 min na šibkem ognju. Skuhane odcedimo.

Timijan, peteršilj in šampinjone operemo in na drobno nasekljamo. Lük pražimo na ognju tako dolgo, da se čebula zmehča in postane zlatorjava. Dodamo šampinjone in po 5 minutah primešamo bulgur, peteršilj, timijan, sol, poper in vodo. Pustimo vreti 5 min. Ponev nato pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo še 30 minut, da se zrna zmehčajo. V mešanico z bulgurjem vmešamo sultanine in s pripravljeno zmesjo nadevamo čebule.

Polnjene čebule zložimo v namaščen pekač, jih pokrijemo z vrhovi, pekač pa pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečemo 30 minut pri 190 °C. Na čebule položimo rezine sira in pekač še za deset minut potisnemo v pečico.

Scroll Up