O lüku

KRALJ ČEBUL in evropska posebnost

Že 200 let ga ročno pridelujejo, pobirajo in spletajo v vence. Je takšen, kot je bil nekoč. Njegov okus, ostrina in kakovost ga uvrščajo med sam vrh med čebulami. Zaradi tradicije pridelave in porekla si je Ptujski lük prislužil shemo posebne kakovosti Zaščitena geografska označba, ki ga uvršča ne samo na seznam zaščitenih slovenskih kmetijskih pridelkov, ampak tudi med evropske posebnosti.

Okus, poreklo, tradicija

Prodnata peščena tla Ptujskega polja, ugodna klima z veliko sonca in dežja dajejo prav posebno ostrino njegovemu okusu. Ptujski lük je odličen v kulinariki in hitro razpade ob kuhanju. Dobra prenaša skladiščenje. V temnem in hladnem prostoru so ga včasih skladiščili vse do pomladi.

Po čem prepoznate Ptujski lük?

  • Srčasto-ploščata oblika.
  • Rdeče-rjava do svetlo-rdeča barva zunanjih suhih luskolistov.
  • Belo meso z vijolično-rdečim nadihom in močnejšim vijoličnim robom.
  • Najbolj značilen je zmerno oster okus.
  • Močno diši po čebuli.
  • Po oznaki Zaščitena geografska označba na embalaži.

ZAŠČITENA GEOGRAFSKA OZNAČBA

Da si kmetijski pridelek ali živilo prisluži oznako Zaščitena geografska označba mora imeti posebno kakovost, ugled, tradicijo ali druge značilnosti, izvirati pa mora iz določenega geografskega območja. Pri Ptujskem lüku pravilnik določa strogo geografsko območje, kjer se lahko prideluje Ptujski lük in to je samo Ptujsko polje vse do Ormoža. Shema posebne kakovosti daje potrošniku zagotovilo, da kupi originalen in pristen lük, ki je bil pridelan na tradicionalen način. Certificiranje pomeni, da neodvisna kontrolna organizacija pri posameznem proizvajalcu letno kontrolira upoštevanje vseh pravil proizvodnje in ostale pogoje, ki so jasno opredeljeni v zaščiti. Originalen Ptujski lük prepoznamo po zaščitenem znak na embalaži. Shema ZGO velja tudi Evropi, kar pomeni, da je originalen Ptujski lük evropski zaščiten kmetijski pridelek.