POTREBUJEMO:
- 1 kg Ptujskega lüka
- 3 žlice olivnega olja
- 0,25 žličke soli
- 2 ščepca sveže mletega popra
- 6 žlic drobnega rjavega sladkorja
- 200 ml rdečega vina
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 3 žlice belega vinskega kisa
PRIPRAVA:
Lüke olupimo in razpolovimo, izrežemo koreninske nastavke in jo narežemo jo na tanke lističe. V večji ponvi segrejemo olje in nanj stresemo narezan lük, rahlo posolimo in popopramo. Lük na srednji temperaturi pražimo približno 30 minut oziroma toliko časa, da se zmehča. Lük zalijemo z vinom in kisom, pustimo, da zavre. Znižamo temperaturo, dodamo sladkor in počasi kuhamo 30 do 40 minut oziroma toliko časa, da večina tekočine povre. Marmelado nadevamo v kozarce, ki jih tesno zapremo. Ohlajene kozarce shranimo v temen in hladen prostor, kjer naj stojijo vsaj en mesec pred uporabo.