Sestavine:
- 1 kg krušne moke
- voda
- 5 dag kvasa
- sladkor
- 1 kos Ptujskega lϋk-a
- sol
Priprava:
V skledo za vzhajanje presejemo krušno moko, naredimo jamico, vanjo vlijemo nekaj mlačne vode in kvas s čajno žličko sladkorja in pustimo, da nekaj minut vzhaja. Medtem narežemo Ptujski lϋk na tanke rezine, ga popražimo do mehkega in ožamemo. Vmešamo v moko, dodamo še malo mlačne vode, žlico soli in vse skupaj zamesimo. Ko se testo loči od roke, dodamo pražen lϋk. Dobro zamesimo, oblikujemo kolač in damo za pol ure vzhajati. Pečemo v predhodno 200ᵒC segreti pečici približno 45 minut.
Ali veste, kako preverimo, da je kruh pečen? Potrkamo po hrbtni strani. Votel zvok nam potrdi, da je kruh pečen. Dober tek.