KREMNA JUHA S PTUJSKIM LÜKOM

POTREBUJEMO:

  • 4 velike lüke
  • 110 g masla
  • 2,75 dl smetane za kuhanje
  • 9 dl lahke piščančje osnove ali zelenjavna osnova
  • 0,75 dl belega vinskega kisa
  • približno 1,5 dl suhega belega vina
  • 2 žlici drobno nastrganega parmezana
  • sol
  • beli poper v zrnu

 

PRIPRAVA:

Ptujski lük olupimo in narežemo na čim tanjše lističe. V loncu razpustimo maslo in nanj stresemo narezano rdečo čebulo, jo začinimo s soljo, pokrijemo in zelo počasi kuhamo približno 60 minut, da se spremeni v kašo. Nato na štedilnik pristavimo piščančjo osnovo (ali zelenjavno), zavremo in pustimo na toplem. Čebulno kašo zalijemo s kisom, zvišamo temperaturo in ukuhamo kis. Čebulo zalijemo z belim vinom, ki ga na pol ukuhamo, nato pa jo zalijemo z vročo piščančjo osnovo, začinimo z drobno strtim poprom, zavremo in kuhamo 30 minut.

Vročo juho pretlačimo skozi gosto cedilo in v čistem loncu zalijemo s smetano. H kremni juhi lahko ponudimo opečene kruhove kocke.

Scroll Up