POTREBUJEMO:
- 4 velike lüke
- 110 g masla
- 2,75 dl smetane za kuhanje
- 9 dl lahke piščančje osnove ali zelenjavna osnova
- 0,75 dl belega vinskega kisa
- približno 1,5 dl suhega belega vina
- 2 žlici drobno nastrganega parmezana
- sol
- beli poper v zrnu
PRIPRAVA:
Ptujski lük olupimo in narežemo na čim tanjše lističe. V loncu razpustimo maslo in nanj stresemo narezano rdečo čebulo, jo začinimo s soljo, pokrijemo in zelo počasi kuhamo približno 60 minut, da se spremeni v kašo. Nato na štedilnik pristavimo piščančjo osnovo (ali zelenjavno), zavremo in pustimo na toplem. Čebulno kašo zalijemo s kisom, zvišamo temperaturo in ukuhamo kis. Čebulo zalijemo z belim vinom, ki ga na pol ukuhamo, nato pa jo zalijemo z vročo piščančjo osnovo, začinimo z drobno strtim poprom, zavremo in kuhamo 30 minut.
Vročo juho pretlačimo skozi gosto cedilo in v čistem loncu zalijemo s smetano. H kremni juhi lahko ponudimo opečene kruhove kocke.